Yves over inzichtin Pijn

Interview met Yves Gazin, oprichter van inzichtin en één van de trainers van de inzichtin Pijn Masterclass.

Je kunt met hypnotherapie een heleboel kanten op. Hoe ben je bij pijn terecht gekomen?

Yves: “Het eerste contact dat ik had met pijn was tijdens mijn eerste hypnoseopleiding. Daar was een man met schouderpijn die ik toen geholpen heb en wat mij toen opviel, is dat pijn een problematiek is waarvan het resultaat heel duidelijk meetbaar is. Er is een bepaalde hoeveelheid pijn, en daarna is er minder of geen pijn. Dus wat het voor mij heel interessant maakt is dat het zo meetbaar is en je daardoor, voor jezelf en voor de cliënt, gerichter kunt werken.
Ik vergelijk het bijvoorbeeld met mensen met een depressie, of met een gebrek aan zelfvertrouwen, daarbij is het resultaat veel minder meetbaar. Bij pijn werk je met een getal voor de pijnbeleving van de cliënt, en als het voorheen een 8 was en nu een 4, dan is er minder pijn. Als je vooruitgang boekt krijg je dus beide direct een bevestiging. Dat werkt heel simpel, rechttoe rechtaan.”

Hoe lang ben je al bezig met hypnose?

Yves: “Ik ben begonnen met zelfhypnose, om beter te kunnen slapen en makkelijk ontspanning te vinden, en om vervolgens een beetje te experimenteren met wat er allemaal mogelijk is. In die tijd woonden wij in Amerika, en er is in het Engels heel veel online te vinden. Het is ook meer geaccepteerd in Amerika, in België was dat iets minder open, minder bereikbaar. Maar ik heb een aantal jaar later, zo rond 2009/2010, in België een eerste opleiding gedaan. Dat was gewoon voor mezelf, om te kijken of het me effectief ligt om erin verder te gaan. Zoals gezegd is daar die eerste aanraking met pijn gekomen, iets dat meetbaar is, iets dat tastbaar is. Door de jaren heen heb ik verschillende opleidingen gevolgd die telkens een verdieping waren van bepaalde technieken en manieren van werken. Daarbinnen heb ik voor een groot stuk een eigen stijl ontwikkeld door verschillende manieren te mixen tot iets persoonlijks.”

Heb je veel ervaring met de behandeling van pijn?

Yves Gazin
Yves Gazin

Yves: ”De meeste ervaring heb ik opgedaan via de workshops die ik gegeven heb in samenwerking met de reumaliga (inzichtin werkt samen met de RA Liga, red.) tussen 2012 en 2015. Naast de workshops heb ik ook individuele begeleiding en trajecten gegeven. De workshops zijn geëvolueerd van een inleiding over hypnose en pijn waarna er 1 op 1 gewerkt werd, tot weekendworkshops. Die weekendworkshops waren voornamelijk gericht op de mensen zelf te leren hoe om te gaan met hun pijn.
Tijdens de workshops kwam naar voren dat het enerzijds ging om de beleving van pijn en anderzijds om het vertrouwen terug te geven aan mensen. En dat tweede was toen nieuw voor mij, maar blijkt voor pijnpatiënten enorm belangrijk te zijn. De pijn is één ding, maar het vertrouwen terug vinden, dat je zelf wat kunt doen en dat je zelf op een bepaalde manier controle hebt, is zeker zo belangrijk als de beleving van pijn. Tijdens de workshops werd voor deelnemers ook aangetoond dat hypnose echt iets heel krachtigs is, maar ook natuurlijk en zacht kan zijn, en niks te maken heeft met mensen die weg zijn en die niet meer weten wat ze doen. De cliënt zal juist actief deelnemen en op zijn minst zelf opkomen met een omschrijving van het probleem, en daardoor een oplossing eigenlijk automatisch aanbieden. Dat zijn coole momenten. Dat is voor mij ook een van de belangrijkste elementen als je met pijn werkt, om je niet vast te zetten met een bepaalde techniek. Als er iets werkt of niet werkt, om daar dan mee te kunnen spelen en erin mee te gaan, en opnieuw in die wereld van de cliënt te duiken om de oplossing te vinden die past bij de cliënt.”

Hoe ben je erop gekomen om een pijntraining voor hypnotherapeuten te geven?

Yves: “De directe workshops met de RA Liga lagen tijdelijk stil terwijl we bekeken hoe verder konden bouwen op de bestaande workshops, waarna ook het idee voor deze training ontstond. Omdat we op deze manier nog meer mensen kunnen bereiken. Als we erin slagen om 10 hypnotherapeuten die technieken mee te geven en zij kunnen die op een positieve manier inzetten, dan gaan zij veel meer mensen kunnen bereiken dan ik individueel zou kunnen.
Er zijn een aantal elementen die heel belangrijk zijn om de behandeling van pijn op de juiste manier aan te pakken, één daarvan is het zetten van het juiste frame bij de cliënt. Mensen die leven met pijn, of dat nu langdurige pijn of acute pijn is, geloven vaak niet meer dat er verandering mogelijk is. Het kan zijn dat de medische wereld hen heeft opgegeven, en dat ze zelf al heel veel verschillende mogelijkheden hebben onderzocht, om te zien of er toch een oplossing is voor hen. Tijdens onze masterclass leren hypnotherapeuten om alle elementen aan te pakken en krijgen zij de juiste tools om dit op een effectieve en efficiënte manier te doen.”

De eerstvolgende inzichtin Pijn Masterclass is op 24 maart in Antwerpen. Deze ééndaagse, geheel verzorgde masterclass geeft hypnotherapeuten zowel theorie als praktijkervaring. Je leest er alles over op deze pagina, inschrijven kun je eenvoudig doen via onze webshop.